Indlæg

Store Bededag Traditioner

Hvad er Store Bededag?

Store Bededag er en dansk helligdag, der fejres til minde om Jesu korsfæstelse og død. Det er en dag, hvor man traditionelt beder for de døde og mindes dem, der ikke længere er iblandt os. Det er en dag, hvor man også reflekterer over livets forgængelighed og værdsætter det, man har.

Hvornår fejres Store Bededag?

Store Bededag falder altid på den fjerde fredag efter påske. Det betyder, at datoen varierer fra år til år, men den ligger altid i april eller maj måned. Det er en officiel helligdag i Danmark, hvor de fleste har fri fra arbejde og skole.

Hvad er baggrunden for Store Bededag?

Store Bededag blev indført i Danmark i 1686 af kong Christian V. Baggrunden for indførelsen var, at der var mange bededage i kalenderen på det tidspunkt, og kongen ønskede at samle dem alle på én dag. Derfor blev Store Bededag etableret som en fælles bededag for hele landet.

Traditioner på Store Bededag

Bededagsgudstjenester

En af de vigtigste traditioner på Store Bededag er bededagsgudstjenesterne. Kirkerne holder særlige gudstjenester, hvor man beder for de døde og mindes dem, der er gået bort. Det er en tid for refleksion og eftertanke, hvor man kan finde trøst og styrke i fællesskabet.

Fastelavnsløb

En anden tradition på Store Bededag er fastelavnsløb. Dette er en gammel skik, hvor børn klæder sig ud og slår katten af tønden. Traditionen stammer fra fastelavnstiden, der er perioden før påske, hvor man fester og hygger sig, inden man går ind i den mere alvorlige tid op til Store Bededag.

Spisning af varme hveder

En tredje tradition på Store Bededag er spisning af varme hveder. Varme hveder er en slags sødt og lunt rundstykke, der traditionelt spises på denne dag. De serveres med smør og syltetøj, og man nyder dem som en del af morgenmaden eller som en lækker snack i løbet af dagen.

Historiske traditioner

Opståelse af Store Bededag

Store Bededag opstod som nævnt tidligere i 1686, hvor kong Christian V ønskede at samle de mange bededage på én dag. Dette gjorde det nemmere for folket at deltage i gudstjenesterne og mindes de døde. Siden da har Store Bededag været en fast tradition i Danmark.

Bededag som arbejdsfri dag

En anden historisk tradition er, at Store Bededag blev etableret som en arbejdsfri dag. Dette betød, at folk havde fri fra deres daglige arbejde og kunne bruge dagen på at bede, mindes og være sammen med deres familie. Denne tradition er fortsat den dag i dag.

Store Bededag i dag

Religiøse traditioner

På Store Bededag er der stadig mange, der deltager i bededagsgudstjenesterne og beder for de døde. Det er en dag, hvor man kan finde ro og fordybelse i kirken og i sin tro. Mange benytter også lejligheden til at besøge gravsteder og mindes deres kære.

Kulturelle aktiviteter

Udover de religiøse traditioner er der også mange kulturelle aktiviteter på Store Bededag. Dette kan inkludere koncerter, teaterforestillinger, markeder og andre arrangementer, hvor man kan opleve kultur og underholdning. Det er en dag, hvor der er noget for enhver smag.

Store Bededag i forskellige regioner

Traditioner i København

I København er der mange forskellige traditioner på Store Bededag. En af de mest kendte er at besøge Assistens Kirkegård, hvor man kan gå en tur og mindes de døde. Der er også mange kulturelle arrangementer og aktiviteter rundt omkring i byen.

Traditioner i Jylland

I Jylland er der også mange forskellige traditioner på Store Bededag. Mange benytter dagen til at besøge familiemedlemmer og hygge sig sammen. Der er også tradition for at tage på udflugter i naturen og nyde det gode vejr, hvis det tillader det.

Traditioner på Fyn

På Fyn er der også en række traditioner på Store Bededag. Mange benytter dagen til at tage på udflugter til de smukke fynske landskaber og nyde naturen. Der er også tradition for at besøge kirker og mindes de døde.

Store Bededag i andre lande

Tyskland

I Tyskland fejrer de også en form for bededag, der kaldes “Buss- und Bettag”. Denne dag falder normalt i november og er en dag, hvor man beder og reflekterer over sit liv. Det er en dag, der minder om Store Bededag i Danmark.

Sverige

I Sverige fejrer de ikke en specifik bededag som i Danmark. De har dog en lang række religiøse og kulturelle traditioner, der minder om det, man ser på Store Bededag. De har også en tradition for at besøge gravsteder og mindes de døde.

Norge

I Norge fejrer de heller ikke en specifik bededag som i Danmark. De har dog en række religiøse og kulturelle traditioner, der minder om det, man ser på Store Bededag. De har også tradition for at besøge kirker og mindes de døde.

Store Bededag og madtraditioner

Opskrift på varme hveder

Varme hveder er en vigtig del af Store Bededagstraditionen. Her følger en opskrift på, hvordan du kan lave dine egne varme hveder:

 • Ingredienser:
  • 500 g hvedemel
  • 50 g gær
  • 2 dl mælk
  • 50 g sukker
  • 50 g smør
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 æg
  • 1 knivspids salt
 • Fremgangsmåde:
  1. Opløs gæren i lunken mælk
  2. Tilsæt sukker, smør, kardemomme, æg og salt
  3. Rør det hele sammen
  4. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
  5. Lad dejen hæve i ca. 30 minutter
  6. Form dejen til små boller og læg dem på en bageplade
  7. Lad bollerne hæve i ca. 30 minutter
  8. Bag bollerne i ovnen ved 200 grader i ca. 10-12 minutter
  9. Servér de varme hveder med smør og syltetøj

Andre traditionelle retter

Udover varme hveder er der også andre traditionelle retter, der serveres på Store Bededag. Dette kan inkludere forskellige former for kager, tærter og andre søde sager. Det er en dag, hvor man forkæler sig selv og nyder god mad sammen med familie og venner.

Store Bededag og familietraditioner

Samling omkring bordet

Store Bededag er en dag, hvor familien samles omkring bordet og nyder hinandens selskab. Det er en dag, hvor man kan slappe af, hygge sig og være sammen. Mange benytter også lejligheden til at fortælle historier og mindes tidligere generationer.

Leg og underholdning

Udover at samles omkring bordet er der også tradition for leg og underholdning på Store Bededag. Dette kan inkludere forskellige former for spil, konkurrencer og aktiviteter, der kan bringe familien sammen og skabe sjove og hyggelige minder.

Store Bededag og handel

Tilbud og udsalg

På Store Bededag er der ofte mange tilbud og udsalg i butikkerne. Dette kan være en god mulighed for at gøre en god handel og spare penge. Mange benytter også dagen til at shoppe og købe ting, de har brug for eller ønsker sig.

Butikkernes åbningstider

Butikkernes åbningstider kan variere på Store Bededag. Nogle butikker holder åbent som normalt, mens andre har begrænsede åbningstider eller er helt lukket. Det er altid en god idé at tjekke åbningstiderne på forhånd, hvis man har planer om at handle på denne dag.

Store Bededag i fremtiden

Ændringer i traditionerne

Traditionerne omkring Store Bededag kan ændre sig over tid. Dette kan skyldes samfundsmæssige ændringer, kulturelle påvirkninger eller ændringer i folks behov og ønsker. Det er vigtigt at bevare traditionerne, samtidig med at man åbner op for nye muligheder og tilpasninger.

Bevarelse af kulturen

Selvom traditionerne kan ændre sig, er det vigtigt at bevare kulturen omkring Store Bededag. Dette kan gøres ved at fortælle historier, videregive traditionerne til næste generation og deltage i de forskellige aktiviteter. På den måde kan man sikre, at Store Bededag fortsat har en særlig plads i dansk kultur.